Nalan’ın sınavları bittiğinde Kerpe / Kefken taraflarına götüreceğime söz vermiştim, o yüzden bu hafta rotamızı oraya çevirdik.
İstanbul Çamlıca Gişeler / Kandıra yönü takip edilerek ulaşılıyor. Çok keyifli bir yolu var, hem çok düzgün, hem de yemyeşil.
Kerpe son derece turistik bir yer, yerlisi hiç yok diyebilirim, o yüzden sezon dışı olması sebebiyle resmen ölü bir kent halini almış. Şok, migros gibi marketler hep kapalı, 3-4 market de geç açıp erken kapatıyor. Belediyenin soyunma kabinleri, tuvaletleri de kapalı. Bir tek camisi açık, suyumuzu oradan temin ettik.
Küçük bir sahili var, sahile araç girişi sezonda yok, ancak biz sezon dışı geldiğimizden tam sahil kenarına parkedip 2 gece kaldık, hiçbir sorun yaşamadık. Bir sokak arkamızda Jandarma olduğundan ve sürekli devriye gezmesinden dolayı da rahat ettik.
Denizi tertemiz, plajı ise köpekler yüzünden biraz pis, Cumadan pazara kadar kalmamıza rağmen belediye ekiplerini hiç görmedik, biriken çöpler ise köpekler tarafından karıştırıldığı için maalesef ortalığa saçıldı.
Koordinatlar: 41.1573414,30.1958546 Google Map Yandex Map
Konaklama: Sahil sezon dışı kalmaya müsait, biz herhangi bir ücret ödemedik. Yazın sahile araçla giriş yasak, dışarıda otopark var, haftasonu 10 tl, ancak günübirlikçilerden sahil çok kalabalık olur, o yüzden yazın haftasonu konaklamayı hiç tavsiye etmem.
Elektrik: Yok.
Su: Kerpe girişinde camiden alabilirsiniz.
Telefon/3G: İkisi de sorunsuz çekiyor.
Market: Yürüyüş mesafesinde var, ancak geç açılıp erken kapanıyor.
Kerpe Kartal Kayalıkları
Kerpe’ye ilk geldiğimizde kalacak bir yer bakarken tesadüfen bulduğumuz, “Acaba Pembe Kayalar’a mı geldik” dediğimiz enteresan oluşum.
Bir kaç fotoğraf ve video çekerek alandan ayrıldık.
Kovanağzı Plajı ve Kefken
Kerpe’de bir gece geçirdikten sonra, kalacak başka yer var mı diye yola çıktığımızdaki ilk durağımız. Kefken, Kerpe’ye göre daha az turistik ve yaşayanların çoğu bölgenin yerlisi olduğundan hayat daha normal. 24 saat açık pidecisi, televizyon tamircisi, marketi, balıkçısı ile normal bir sahil kasabası.
Alışverişimizi A101 den gerçekleştirdikten sonra Pembe Kayalar’a doğru yola çıktık.
Pembe Kayalar
Sürekli duyduğumuz, mutlaka bir kez görülmesi gereken değişik bir yer. Kayaların üst kısımlarının dümdüz olması Osmanlı zamanında kesilip İstanbul’a getirilerek bir çok camii ve saray yapımında kullanılmış olmasından kaynaklanıyor.
Biz Nisan ayında gitmiş olmamıza rağmen kayaların üzerinde bir kaç kişi vardı, sezonda piknikçilerin akınına uğradığı söyleniyor.
Cebeci Sahili
Rotamızın en doğusundayız. Upuzun bir sahili, tertemiz kumları ve denizi ile her ne kadar bizi kendine çekmeye çalışsa da karavanla denize yakın konaklayacak bir yer bulamadığımız için Kerpe’ye geri döndük. Bölgeye belediye tarafından bakım yapıldığı için uzun uzun inceleme şansımız olmadı, İpek de kumla oynamak için tutturduğundan fazla kalamadık.
Sarısu
Cumartesi akşamı Şaban Bey’lerin yanımıza gelmesi ve Pazar gününü dolaşarak geçirmek istemeleri sebebiyle Kerpe’den ayrıldık ve sakin bir deniz kıyısı bakındık. Biraz gezinince Sarısu’yu bulduk. Kaldığımız yer bir akarsu kenarı, onun yanı plaj ve sonrası Karadeniz olan değişik bir coğrafyaya sahip. Plajı ve denizi tertemizdi, su oldukça soğuk olmasına rağmen bir kaç saat kalıp Bağırganlı’ya doğru devam ettik.
Sezonda burada kalınmaz, zira sivrisinek çok olur, günübirlik gelip görülebilir.
Bağırganlı
Yine o çok duyduğumuz, fakat bir türlü gidemediğimiz yerlerden birindeyiz. Sahile gelmeden önce bir tepede konuşlanan araçları görünce biz de durakladık ve yine Pembe Kayalar’a benzeyen oluşumla karşılaştık. Burada da bir süre geçirdikten sonra sahile devam ettik.
Sahil ise etrafı araç girişine kapalı olan saf kumdan ibaret, aracınızı bu alanın dışına parkedip denize ulaşabiliyorsunuz, ancak mesafe biraz fazla olduğundan burada zaman geçirmeden Ağva tarafına devam ettik. Sarısu’nun devamı olan akarsu burada da vardı, bol sinek içerdiğinden yazın kalmak pek akıllıca olmayacaktır.
Ağva – Şile
Bağırganlı üzerinden İstanbula dönmek için sahili takip etmeye karar verdik, Melen Çayından istanbula su taşımak için boru yerleştirme inşaatları nedeniyle yollar oldukça kötüydü, söylene söylene Ağva’ya kadar geldik, orada bir çayır çimen bulup evimize döndük.
Yol haritamız ise aşağıdadır:
Kerpe ve diğer tatil bölgelerimizi çok güzel anlatmışsınız teşekkürler elinize sağlık…www.kerperehberi.com
Hakikaten güzel güzel gezmissiniz ve her yeri en ince ayrıntısına kadar anlatmissiniz, aslında bölgemiz o kadar güzel ki demeye gerek kalmamış her şeyi gostermissiniz teşekkürler
Drone ile çektiğiniz fotoğraflar bir harika olmuş